Priprema kafe

U Srbiji se kuva kafa i nazivamo je „domaca“ tj „turska“. Za ovu svrhu se koristi najsitnije samlevena kafa. Trenutno je zastupljena na Bliskom istoku, severnoj Africi, Kavkazu, Balkanu, istocnoj Evropi i na Baliju. Rec kafa vuce korene od arapske reci qahwah, a da najvecu vrednost kafa ima upravo u turskoj kulturi pokazuju i reci za dorucak kahvalti- bukvalno znacenje “pre kafe”, i smeda boja –kahverengi- u prevodu “boja kafe”,ali prvo što je treba da znate je da je „turska kafa“ nacin kuvanja, a ne vrsta kafe.

Postoji mnogo nacina za kuvanje tuske kafe, mnogo varijacija na istu temu a razlika je na kraju samo u ukusu koji je gorci ili sladi. Kod nas je možda najcešci sledeci nacin- voda se stavi da provri, skloni se sa vatre da se doda kafa, promeša, i vrati na ringlu na još par sekundi da se podigne pena. Ipak, neki tvrde da je bolje staviti kafu u hladnu vodu i zajedno je kuvati dok se ne stvori pena(grcka)- na taj nacin kafa nije toliko gorka jer gorcina dolazi upravo iz kontakta kafe i kljucale vode. Takode je bitno da se kafa kuva na srednjoj temperaturi jer ce se tako ukus najbolje izvuci iz kafe. Neki drugi pak misle da je najbolje kafu staviti u zagrejanu šoljicu, a zatim je preliti vrelom vodom i promešati(GB).

Turski metod se razlikuje u tome što kafa treba da provri tri puta. Prvo se stavi kafa u hladnu vodu, a zatim se polako zagreva dok ne krene da se diže pena. Pena se kašicicom pokupi i stavi u šoljicu, a kafa se vrati na vatru da ponovo provri i da se ponovo napravi pena,a zatim se postupak ponovi. Ovo treba uraditi ukupno tri puta, a kad poslednji put provri, kafu naliti u šoljicu preko pene. Bosanski nacin pripreme kafe je sledeci- kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagreva. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vrucu ringlu da se malo zagreje, a zatim se prelije vrelom vodom, promeša, i ostavi da se zakuva dok ne krene da se diže pena.

U Bosni postoji na pretek zanimljivih naziva za kafu, pa je tako priljevuša druga kafa skuvana od preostalog taloga prve prelivenog vodom. Kafa razgalica je prva jutarnja, veoma jaka, koja služi da se covek razbudi i razgali,razgovoruša je ona koja se pije u društvu, šutkuša je vecernja, a sikteruša poslednja dnevna, tj poslednje posluženje gostima i znak da im je vreme da odu.

Biljka kafa

Neki od univerzalnih saveta za kuvanje turske kafe: -Najbolje je kuvati je u bakarnoj džezvi i na šporetu na drva (zbog postepenog prenosa toplote) -Najbolje je poceti sa hladnom vodom, a ako pijete sa šecerom, dodajte ga odmah nakon što stavite džezvu na šporet(ja prob'o ;)-Voda ne treba da provri, najbolje je skloniti je u trenutku neposredno pre kljucanja -Kada sipate kafu, mešajte je samo u jednom smeru, zbog boljeg taloženja -Kada je sipate u šolje, sipajte polako, nemojte da je saspete naglo...

Na kraju, i nije toliko bitno na koji nacin skuvate kafu, dok god uživate u njoj i imate sa kim da je podelite uz razgovor. ??

by M.Ilic

Copyright © Mladen Đokić